Acupunctuurpunt om te aarden en uit je hoofd te komen.

Voel je je erg onrustig en druk in je hoofd? Je kunt dan wat verlichting ervaren als je het punt Nier 1 masseert. Gewoon 2 tot 5 minuten drukken en draaien op zowel de linker als rechtervoet. Je kunt hier makkelijk bij als je je voet op je bovenbeen legt, of je vraagt je partner, vriend of vriendin het even doen. In de afbeelding hieronder kun je zien waar je Nier 1 kunt vinden. 

Nier 1 heet ook wel De opborrelende bron. Dit is het laagste acupunctuurpunt in je lichaam. Door dit punt te masseren, masseer je feitelijk al je spanning naar beneden. Daarnaast helpt dit punt bij slapeloosheid. Masseer dit punt dan ook voor het slapen gaan en je zal snel in dromenland zijn. 

Masseer dit punt echter niet (te lang) als je last hebt van (zware) vermoeidheid. Anders onttrek je teveel energie aan je lichaam die je dan toch al niet in overvloed hebt.  

WAARSCHUWING: activeer dit punt NIET in maand 8 of 9 van de zwangerschap of bij zware vermoeidheidsklachten! 

Eenvoudige ademhalingsoefening

Het lichaam in balans brengen kan heel eenvoudig: via de ademhaling. De ‘equal breathing’ is een simpele maar effectieve techniek die je in een paar minuten het verschil kan laten voelen tussen onbewust onrustig en een overweldigende, diepe rust.

Hoe werkt deze ademhalingsoefening?

  • Adem gedurende 4 tellen in door de neus, adem vervolgens weer even lang uit door de neus. Zo simpel is het!
  • Na verloop van tijd kun je de ademhaling verlengen naar 6 of 8 tellen (in en uit).

Deze eenvoudige ademhalingsoefening helpt bij het:

  • kalmeren van het autonome zenuwstelsel, waardoor het stressniveau in je lichaam op een natuurlijke manier afneemt.
  • verbeteren van je concentratievermogen

Wanneer werkt de ademhalingsoefening het beste?

Waar en wanneer dan ook en zeker vlak voor het slapengaan. Deze ademhalingsoefening helpt de storm aan gedachten tot rust komen, zodat je beter in slaap kunt vallen en ook dieper slaapt. Zie het als een manier van schaapjes tellen. Je kunt dit een paar keer per dag doen én dus voor het slapen gaan, gedurende 5-10 minuten.

Met dank aan Yogisan. Je kunt hier ook meer ademhalingsoefeningen vinden.

Acupunctuurpunten om (de immuniteit van) je lichaam te versterken

Door het masseren van bepaalde acupunctuurpunten, acupressuur genoemd, kun je je lichaam versterken. De punten vind je hieronder maar eerst volgen wat algemene aanwijzingen. Zoek de punten met je wijsvinger en masseer ze zacht en met aandacht. Tijdens het masseren geef je een lichte druk. Als het pijn doet, neem dan wat gas terug. Masseer met kleine rondjes rechtsom en doe dit voor elk punt twee minuten. Vrouwen beginnen rechts op het lichaam en doen daarna de linkerkant. Mannen beginnen links. Je kunt jezelf masseren maar het is ook heel fijn als iemand uit je naaste omgeving dit met aandacht en liefde doet. Je hoeft niet elke keer alle punten te masseren. Gebruik je intuïtie en je gevoel om te bepalen welke punten aandacht nodig hebben en kies er dan twee of drie. Als je dit dagelijks tien minuten doet, zul je merken dat het een positieve invloed op je weerstand heeft.

Punt 1: is Nier 1, en heet opborrelende bron. Dit punt bevindt zich onder de voet, in het kuiltje als je de tenen buigt. Dit is het grote aardingspunt. Het houdt ons in contact met de aarde zelf.

Punt 2. is Nier 3 en heet de grote stroom. Waar in het eerste punt alles werd opgewekt, gaat hier de oorsprong-energie harder stromen. Het punt bevindt zich aan de binnenkant van de enkel, precies in het midden tussen de Achillespees en de top van de grote knobbel aan de binnenzijde van de enkel.

Punt 3: het belangrijkste punt voor de algemene immuniteit is Maag 36 en wordt het Huis der verhoudingen genoemd. Het is het punt dat werkt op het niveau waar we als mens het meest in leven, namelijk in ons aardse, fysieke lichaam. Dit punt zit aan de buitenzijde van de knie, net naast de rand van ons scheenbeen en net onder het harde deel van de knie. Dus in de hoek waar we nog spier voelen.

Punt 4: laat de energie stromen en wordt De grote kloof genoemd. Het is acupunctuur punt Long 9. Dit is een punt dat ruimte geeft, waardoor je weer verder kunt kijken en je longen zich kunnen vullen met nieuwe lucht. Het punt zit aan de binnenkant van de pols onder je duim op de polsplooi, daar waar je de hartslag het beste voelt opkomen.

Algemene punten ter ondersteuning

Het eerste algemene punt is De duinpan, Dikke Darm 4. Het ondersteunt de immuniteit, werkt ontspannend en heeft een positieve invloed op je dagelijkse ontlasting. Het punt waar je oude dingen kunt loslaten en nieuwe kunt verwelkomen. Door dit punt te masseren, kom je weer tot jezelf. De duinpan bevindt zich tussen je duim en wijsvinger aan de bovenzijde. Je vindt het door je duim tegen je wijsvinger te drukken en dan het hoogste punt tegen het bot van je wijsvinger drukken. Meestal is dit punt erg gevoelig.

Het laatste punt is één van de belangrijkste punten en is heet Buitenste barrière, Drievoudige Verwarmer 6. Dit punt stimuleert de samenwerking tussen drie niveaus: de basisenergie onderin de buik, het verteringsvuur tussen navel en ribben en het gebied van de long en het hart. Het is een heel belangrijk punt voor de immuniteit. Het bevindt zich aan de bovenzijde van de onderarm, drie vingers van de polsplooi tussen de botten van de onderarm.