Gereedschap om zelf je weerstand op peil te houden

Gepubliceerd op 27 april 2020 om 18:02

Ik weet niet hoe het met jou is maar ik vind het knap lastig om wijs te worden uit alle Corona informatie die iedere dag wordt uitgestort over allerlei communicatiekanalen. Je kunt er met gemak een hele dag mee vullen. En dan duizelt het je waarschijnlijk van alle meningen en soms ronduit tegenstrijdige info over Corona. Omdat het een nieuw soort virus is, weten artsen ook nog niet precies hoe het zich gedraagt in een mensenlichaam en waarom de één ernstige klachten krijgt en de ander soms niets merkt. Wat doe je in die chaos? Wie kun je geloven, welke richtlijnen en regels zijn zinnig en noodzakelijk en is er nog ruimte voor persoonlijke invulling? Soms heb ik het gevoel dat ik overgeleverd ben aan iets waar ik zelf totaal geen invloed op heb en dan is iedere snipper nieuws over bijvoorbeeld nieuwe corona doden of ander naar nieuws olie op mijn angst vuurtje. Ik wil zelf iets kunnen doen, en dat kan gelukkig ook. Bijvoorbeeld door het masseren van bepaalde  acupunctuurpunten kun je je weerstand positief beinvloeden. Eerst iets over weerstand.

Er gaat veel aandacht uit naar de, ik noem het maar even “technische bestrijding” van het virus. 1,5 meter afstand houden, vaak handen wassen, IC bedden capaciteit, beademingsapparatuur, mondkapjes e.d. Dit doet mij denken aan iemand die zich in zijn kasteel opsluit en hoopt dat wat hem bedreigt daarmee langs zijn kasteel zal gaan. Ook al weet je niet precies hoe groot, dik en hoog je die kasteelmuren moet maken. Je zou er ook voor kunnen kiezen om jezelf in een zo goed mogelijke conditie te brengen om ervoor te zorgen dat je beschermd bent tegen wat er op je afkomt. Dan kan je dus wel gewoon buiten de kasteelmuren komen. Het geeft mij wat meer het idee dat ik heus zelf ook wel wat kan doen en niet als een bang konijn in de koplamp van die auto hoef te staren. Dus hoe kan ik zelf mijn weerstand zo goed mogelijk op peil houden en ondersteunen? Je weerstand is een complex geheel van externe en interne omstandigheden die elkaar beinvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van het milieu (schone lucht, water en bodem, chemische stoffen in voeding en verzorgingsproducten) op je weerstand. Verse en niet bewerkte voeding is belangrijk voor je weerstand, de balans tussen actie en rust, kwaliteit en kwantiteit van je slaap maar ook de mate waarin je stress en angst ervaart.

Zeker stress, angst, en piekeren leiden tot een kettingreactie in je lichaam waardoor je weerstand afneemt. Alleen al met een eenvoudige ademhalingsoefening kun je meer rust brengen in hoofd en lichaam. Ga op een stoel zitten en neem 5-10 minuten de tijd om vier tellen in en vier tellen uit te ademen. Leg daarbij eventueel je hand(en) op je borst en/of je buik. Meer is het niet.

Je ademhaling is een mooi instrument om rust te brengen. Bovendien heel belangrijk omdat je er zuurstof en nieuwe energie mee opneemt en afval en oude energie die jou niet meer dient mee opruimt. Simpel maar effectief. Dat zijn ook de zes acupunctuur punten die je bij jezelf of je partner/kind kunt masseren om je lichaam te helpen sterk en gezond te blijven. Naast het gezonde eten, bewegen, voldoende slapen etc.

Het idee achter die acupunctuur punten is dat ze aangrijpen op de 3 gebieden die beinvloed worden door het Corona virus.

  1. Het long en hart gebied. Je kunt hier de ademhalingsoefening voor doen en het acupunctuurpunt Long 9 masseren. De uitgebreide instructie daarvoor en hoe je het punt vindt, staat op de doe het zelf pagina.
  2. Het gebied van de spijsvertering. Het coronavirus leidt in veel gevallen tot slijmvorming in de longen. Slijmvorming heeft volgens de TCM (traditional Chinese medicine) een relatie met voeding en je verteringsvuur. Dit is zeg maar je interne gaspitje waarop jij je eten verwarmt om het zo verteerbaar en opneembaar te maken voor je lichaam. Om dat vuurtje sterk te houden neem je beter warme dranken en gerechten, liefst gekookt i.p.v gefrituurd. Wees voorzichtig met rauwkost, veel fruit en zuivel, dit verstoort makkelijk je verteringsvuur. Het kost je lijf nl. veel energie en dus verteringsvuur om die koude voedingsmiddelen om te zetten. Van zuivel is wel bekend dat het slijmvorming in de hand werkt. Het punt dat goed op het spijsverteringsgebied werkt is Maag 36. Zie voor de massage instructie de doe het zelf pagina
  3. Het gebied van de onderbuik. Zoals de uitdrukking, het onderbuikgevoel, al aangeeft, voel je hier vaak je angst. In de TCM is angst gekoppeld aan de nieren. De tegenhanger van angst is vertrouwen. Daarnaast hebben de nieren voldoende (warm) water nodig om afvalstoffen te verwijderen. De punten die op deze Nier energie werken zijn Nier 1 en Nier 3 die in de instructie op de doe het zelf pagina terugvindt.

De algemene punten hebben een brede werking op alle 3 de gebieden.

Ik vind het zelf fijn als ik wat gereedschap in handen heb om goed voor mezelf te zorgen. Ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben. Je hoeft er niet eens een getalenteerde doe het zelver voor te zijn. Interesse, aandacht en wat tijd is al genoeg om je (mentale) weerstand te versterken. Hou het gezond en hopelijk tot gauw! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.